Produkty pro žlutá houba (2)

Houbu

Houbu

Houbám se říká houby s velkou rozmanitostí tvarů, velikostí a barev. Chybí jim chlorofyl a živí se rozkládajícími se látkami nebo jinými organickými materiály. Houby se vyskytují po celém světě v různých prostředích a hrají rozhodující roli v ekosystémech tím, že rozkládají odumřelý rostlinný materiál a recyklují živiny. Zatímco některé druhy hub jsou jedlé a používají se při vaření, jiné jsou jedovaté a potenciálně nebezpečné. Některé houby mají léčivé vlastnosti a používají se pro tradiční léčebné účely. Kromě toho houby vzbudily zájem vědeckého výzkumu díky svým potenciálním přínosům pro životní prostředí a zdraví.
Kurkumy

Kurkumy

Kurkuma, vědecky známá jako Curcuma longa, je vytrvalá rostlina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Její domov je na indickém subkontinentu a v jihovýchodní Asii. Rostlina dorůstá až 1 metru výšky a má podlouhlé listy a žluté květy. Nejvíce ceněny jsou však rhizomy kurkumy pro své kulinářské a léčivé vlastnosti. Díky svým četným zdravotním přínosům se kurkuma po staletí používá v tradiční ajurvédské a čínské medicíně. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která je zodpovědná za její jasně žlutou barvu a silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.